• Magyar
  • English

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 Kik vagyunk?

   PDF Nyomtatás E-mail


Lelkes önkéntesek.
Fiatalok, középkorúak, idősek.
Diákok, álláskeresők, bölcsészek, jogászok, közgazdászok, orvosok, nyugdíjasok és sokan mások.
Közös bennünk, hogy szeretjük a kultúrát.

A Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán. Célunk elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt, de az évek során a múzeum számos területét meghódítottuk. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével az önkéntesek csapata is egyesült, a fő irányt kijelölő Szépművészeti Múzeum Önkéntes Program égisze alatt.

Ma több mint száz tagunk van, akik a program eddigi tíz évében összesen több mint 90.000 munkaórában lelkesen segítették, és segítik azóta is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát.

A Szépművészeti Múzeumban az épület többéves felújítása alatt nem tudunk önkénteseket fogadni, ám várjuk a lelkes segítőket a Magyar Nemzeti Galériában (MNG)! Az önkéntesek a feladatterülettől függően egyszeri vagy folyamatos képzésben vesznek részt, munkaterülettől függetlenül havonta minimum 8 órát áldoznak szabadidejükből a Múzeumra.

Az MNG előcsarnokában található Információs Pultot kizárólag önkéntesek működtetik: magyarul és angolul, valamint más idegen nyelveken tájékoztatják a látogatókat a Galéria időszakos kiállításairól, az állandó gyűjteményről, segédkeznek az audio guide kölcsönzésében, a Baráti Kör tagok regisztrálásában és kedvezményeik érvényesítésében, valamint a váratlan helyzetek megoldásában.

Az MNG gyermekfoglalkozásain és az egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokon önkéntesek segítik a programok lebonyolítását, a gyermekek eligazodását a kiállítóterekben, és szükség esetén besegítenek az alkotás folyamatában, valamint ők koordinálják a Házban a szülőket és az érdeklődő látogatókat.

Az Adattárban dolgozó önkéntesek a Galéria nyomtatott dokumentum-gyűjteményének rendszerezésében segítenek akár egyedül, akár kisebb csoportokban. 

Önkénteseink segítenek a Baráti Kör támogatói rendszer népszerűsítésében, a támogatók számára szervezett programokon a regisztrációban, a lebonyolításban, továbbá az előkészítő és háttérmunkákban.

Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével indult el a teremőrök kötetlen, angol nyelvű képzése, illetve elkészült a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához, legutóbb a Szépművészeti Múzeum német, az orosz és az olasz audio guide fordításának elkészítéséhez.

 

 
© 2018 Szépművészeti Múzeum Önkéntes Program
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.